Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.10.2011 19:36 - Не понасям това „ние”
Автор: idimitrov Категория: Политика   
Прочетен: 1301 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 10.10.2011 10:13


Изприщвам се като чуя това „ние” или „българите сме” ... Знам ли, може в някакъв общо философски план да има някакъв смисъл. Но в социален аспект е пълен абсурд.
Чувам „Бай-Ганьо – това сме българите”! И това че 80% го вярват хич не ме впечатлява.Защото студентите, които надничат непрекъснато зад рамото на баят Ви Ганя, те какви са? Турци, патагонци или ингилизи? Няма „българите”. Алеко е изградил блестящ образ на балканското парвеню. Българин по рождение. Но парвенюто си е строго определен социален типаж. С ясни характеристики за принадлежност към дадената социална група. Със своите съюзници, траектории на развитие, фенове и естествени конкуренти. И ако в началото на века парвенюто изглежда всевластващо, непоклатимо и вечно, то към средата на 30- те години точно „невидените” студенти започват да прекършват гръбнака на байганювците.
Ние ли? Ние е форма за социален камуфлаж. „Разтваряш” една строго определена социална категория в „ние” и стават чудеса.
Ние сме виновни за Възродителния процес. Да. Моята вина е, че поради страх за хляба или от нещо по-лошо( някои май забравят че става в тоталитарна държава!)  съм мълчал. Което е лошо. Да, но ... защо? Аз съм виновен. А на архитекта на процеса – паметник в Правец ?!? Това, че аз съм мълчал от страх пред онова, което ако се обадя, ще сторят с мен другарят от Правец и Кремълските му господари изравнява вината?!? На потърпевшите и на замислилият злото? И що за вина е това, когато – уж - има виновно деяние, а няма отговорници за това?!?
Защото в този контекст това е „ние”! Жертвите и палачите с усреднена и разпределена равномерно вина.
Или пък „комунистите”. Де ги тези „комунисти” бе друзя? А, милион членове на партията? И този милион носи вината на тоталитарната олигархия и приближен обслужващ персонал?!? Т.е. ясно дефинируемата вина на 3-4000 души се разпределя равномерно на милион. Хитро. Пак „ние”. Пак средно свинско със зеле. Едни консумирали благата на вината, всички поемат по равно и сметките и отговорността. Евала. И след 10-ти, след като изконсумираха благата на тоталитаризма, след като се скриха зад колективната вина, тези 3-4000 семейства продължиха безнаказано и гордо да източват страната. И сега! Защото тях ги няма. Не ги е имало (на светлина). Но има „комунистите”, има „ние”, и – естествено – споделена вина.
Или пък „ние сме си безродници”. Хайде бе?! Значи ние сме безродниците, а родолюбците от Политбюро – за тях паметници!? За двоен опит за държавна измяна. Еднозначно и документално доказуема. Наказуема с най - тежкото наказание и по тази и по онази Конституции. Опит за предоставяне на Независимостта на България на чужда страна. И то без дори намек за натиск за това!
Да де, ама децата ни не знаели историята си, ни къде им е корена, пък и нещо не им пукало ... Значи тезата за българското безродие е доказана? Да? Да! Има безродници и те са сред тези, които правят учебните програми от 65 години. Според тях „върхът” на българска история е „клали са ни”, „малки сме”, „толкоз си можем”! Е как да учиш с кеф такава история, направена с нея да се гордеят ... руските деца? Защото колко души вече могат реално да си дадат сметка, какво национално усилие и какъв невероятен успех е Независимата БПЦ? Извоювана въпреки несъгласието на Русия, в остра схватка с хилядолетната гръцка култура?!? Дедите ни, блестящо разчели ходовете и интересите на Великите сили, изиграли безгрешно политическата игра на няколко дъски и спечелили Екзархията. Казах Екзархията, и за вярващите в„ние с робската психика и комплекси”, да отбележа, че когато Автономните Гърция и Сърбия, впрегнали целият интелектуален потенциал на своите нации правят книжни национални доктрини, България вече има реално потвърдени от Султана етно - религиозни граници. Демократично установени при това ! България практически реализира онова, което комшиите тепърва са се напъвали да измислят!
Да продължа ли със Съединението – въпреки Великите Сили, или с Независимостта?
„Робски дух” и „преклонена главица” ...  Е, НЕ! Ако беше така, България щеше да бъде смазана в Сръбско-Българската война.
Нямало национален дух? Вяра в бъдещето? А защо тогава масово се връщат преди 9-ти в България студентите учили в чужбина. И с какво са примамвали и тамошните си половинки тук? С робски дух?!?
На какво се дължи това, че когато в САЩ има масова емиграция от Европа, българите строят страната си?
На какво се дължи, че след Ньойската катастрофа, България е втора, след Франция , възстановила стойността на лева. И това, че от средата на 30 - те вече е всепризнатият икономически тигър на Югоизточна Европа?!?
Или това, че днес също толкова масово младите хора тръгват да учат по света, но се връщат единици...
Мога да напълня десетина страници с примери на безсмислици от типа „ние”. И колко упорито и ежедневно това ни се вбива в главите.
Има един метод познат в социологията. Нарича се изследване на интереси. Когато чуете това „ние”, първо се запитайте, кой има интерес от това?
Защото, ако цялата система на „образованието” целенасочено подготвя неграмотници, безродници и лузъри, дали за това носят отговорност децата ни, абстрактното „ние” или определени хора с титли и положение в обществото, които ни  натрисат задължителната неграмотност и отврат от родна история? И каква е логиката, резултатът на тази целенасочена политика да се крие зад „специфични национални черти”?!?
И изобщо, винаги питайте това! Кой?!? Защо ? Откъде?
Забравете марксизма с неговият автоматизъм. За да се стигне до автоматизъм в едно поведение, се иска много сериозна дресировка преди това. И система и дресирани дресьори и ред подобни неща.
Или вярвате в тъпнята, че „ражда се българче” и хоп – робска психика, безродничество и хиляди осъдителни неща. И какво става, ако двамата родители били довчера в България родят българчето някъде там и изведнъж – „български” присъщите му черти изчезват. От въздуха?!? Или може би – от различната система?
Но ако е системата, то тя си има носители, изразители, елити пазещи си статусите придобити благодарение на нея.
В момента, в който осъзнаете дълбоко това, и някак полека започва да се разсейва мъглата на безизходността. И ще видите реалните врагове на Гражданското общество в страната. С какво си служат, как ни манипулират и как активно противодействат на нормалните граждански процеси в обществото. И как ги разбиват.
Ще осъзнаете, че в основата на всяка следваща манипулация е и пустото му и „ние”. Иван бил откраднал, ама се скрива зад „ние” и започваме безсмислено преливане от пусто в празно на етнически, религиозни, класови или Бог знае какви вини. Това, че Иван е откраднал, вече е маловажно и се юрваме в някакви фалшиви писти на колективни вини. И накрая, мъдреците правят заключение „Ние сме виновни за това”. А Иван бе дами и Господа ?!? Някаква отговорност? Е, може и да има, ама ... Ние сме виновни.
Е, аз пък не вярвам, че аз съм отговорен, задето Иван е откраднал.
И категорично отказвам, да поемам нечии индивидуални вини и провали. И изобщо не вярвам в колективни вини и провали. Не само за единични, но и за колективни актове. Винаги има отговорници и степенувана отговорност и индивидуални вини.
Защото елитът не е само за това да разпределя ресурси (и облажва от тях), да служи за еталон, да се къпе във вниманието ни, да ни поучава, а когато нещата не вървят на добре, същите тези да ми кажат „ние сме си такива”. Да де, ама те имат ресурса да индоктринират хората, не аз. И от тази гледна точка, „ние” е форма на скриване на индивидуалната импотентност или престъпления зад нашият гръб.
Аз не съм съгласен.
Вярно, че в някакви общо философски аспекти, може да се намери обосновка на  „ние”. Но в същите общо философски аспекти може да се намери обосновка на всичко.
Затова в подобни общо философски бъркотии съм пас.
Защото управляващите, доминиращите обществото, крадящите, корумпираните, предизвикващите национални катастрофи си имат имена.
Но ги забравят, когато трябва да прехвърлят сметката на нас.
И тогава ставаме ние.
За тях– еднолично – благата, за мен – вината, споделена, естествено, с Вас  ???

Ей затова се изприщвам от подобни употреби на "ние".





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: idimitrov
Категория: Политика
Прочетен: 1166872
Постинги: 180
Коментари: 559
Гласове: 492
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930