Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2012 10:05 - Следващите 12 политически месеца
Автор: idimitrov Категория: Политика   
Прочетен: 4643 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 17.02.2012 11:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Промени в ГЕРБ няма да има. В смисъл – на поява на смислена политика. Възможно е и би било чудесно, но граничи с чудо. Смяната на няколко министри само ще потвърди „пременил се Илия, погледнал се – пак в тия”.

Защо съм сигурен? Защото зад ГЕРБ няма интелектуален бекграунд (както и зад останалите партии). Дори да се стигне до промяна в Конституцията, под натиск на ЕС, промяната ще е ялова и чисто тактическа. Ще цели печелене на време и „добри” евро доклади. Срокът зависи от външният натиск. Иначе ГЕРБ биха разиграли този ход след 8-12 месеца.

Като цяло за следващите избори, герберите ще заложат на магистралите. И цялата информация, каква част от тях са платени с пари на българските данъкоплатци и каква – с евро средства ще бъде заключена с девет катинара и стотина купени журналисти на барикадата.

Оптимистично, към момента прогнозата е, че при най-добра работа на Правителството, максимума ще е усвояване на „магистралните” европари в рамките на до 40%.  Т.е., бюджета ще продължи да „отънява”.

Що се отнася до кризата, там реални прогнози от България са невъзможни. Просто защото правителството няма икономическа политика. Всичко ще зависи от темповете на излизане от кризата на основни партньори от ЕС. Но както и да се развият събитията там, то за средната класа в страната това няма да има значение.

Опасявам се, че сме влезли в спиралата на масовите фалити на малкия и среден бизнес, незакачен към властта. При това положение, дори позитивни наглед макроикономически показатели, ще бъдат просто индикатор за окончателен монополен контрол над пазара. Вкл. и при разпределяне на евросредствата.

В тази ситуация на тотален медиен контрол от страна на властта, хейтърството ще започне да набира сили.

От една страна, ще лъсва все по-ясно, че сме държава на „калинките”, от друга – безумията и наглостта на аднинистрацията ще се виждат неоспоримо. А казионните медии ще подменят дневният ред на обществото.

И именно това ще е основата на хейтърската вълна в социалните мрежи.

Нещо повече. Доста блогъри ще си дадат сметка, че в медиен план ББ не знае нито как се губи, нито пък мярка. И наред с хейтърството ще се появи и вълна на тотално окарикатуряване на  ББ. И най-вероятната реакция от негова страна ще е да ни уведоми, колко е лош Станишев/бсп, Костов, Кунева и Велчев и ще се наслаждаваме на изпълнения, които преведени на нормален език, ще означават, че някой друг управлява България, а не ББ. И ще стане за мезе.

Всъщност, основният политически въпрос е как ще се води играта. В полето на надговарянето „ лоши- добри”, ББ определено има преимуществото на харизматичното говорене. И в момента, „политическата битка” е именно в неговото поле. Което обяснява добрият му рейтинг.

Ако някой се осмели да отиде в полето на конкретността на анализите и възможното реално развитие на страната, то политическата картина би се променила буквално с дни.

Като, естествено, става въпрос, ще се намери ли политическа сила, която да декларира като реален приоритет постигането на жезнено равнище съпоставимо с това на Централно-европейските страни. И то в рамките на следващите 10 години.

И именно това ще е основният репер, дали на хоризонта има нещо действително ново, или  става въпрос за манипулация.

Битката „Избори 2013” вече започна да се очертава. Традиционните „политически” сили ще ни доказват (не без основание) колко слабо е управлението на Борисов. Той от своя страна ще заложи на магистралите – ще падне яко предизборно рязане на ленти. Това ще даде лайтмотив на кампанията – този мандат магистрали, следващият – икономически растеж и всячески благини. С презумпцията, че при по-добра организация на изборите (купуване на медии и гласове) това може да се окаже достатъчно дори за още един мандат. Резервен вариант ще е „Царският ход” от 2005г.

Бсп е със сериозно, макар и „незабележимо” присъствие във властта и има най-много опции за поведение. От решителна битка за власт, през коалиционна власт, та до силно опозиционно присъствие в следващият парламент. И, поради спецификата на електората си, те могат да решат коя е най-изгодната им тактика едва месеци преди изборите.

За СК битката ще е за заветните 4%, които този път реално могат да станат непреодолима бариера и да наблюдаваме тихото им изчезване в политическото небитие. Те имат да решават и принципни и организационни проблеми. Нещо, което изисква време. А още няма и намек за това. Което ги вкарва в стратегически импас. Единственото им спасение е „носталгичен” вот, но той изисква запазване сегашният характер на политическо говорене и поведение. Което пък е изгодно и за ГЕРБ и за БСП. Т.е. и сините, дори оцелявайки в парламента, окончателно ще станат част от проблемите на статуквото.

Тепърва на политическото поле ще започнат да се заявявват и нови политически играчи. Характерно за тях ще бъде заиграването с „гражданското” и „гражданско общество”. Като те имат двойна цел – да „потопят” движението на Кунева и да дадат усещане в обществото за наличие на алтернатива.

Всъщност, сериозният въпрос е, ще съумее ли Кунева да стане влиятелен, самостоен  играч и реална алтернатива.

Още от сега се очертава възможността с относително скромна кампания, тя да си осигури присъствие в следващото НС с 6-8 % от гласовете. И тъй като има „опасност” да бъде припозната като реална алтернатива, в следващата година и половина, тя ще бъде обект на нападки и от ББ и БСП и сините.

Естествената тактика за отстраняването й би била – мълчание (ефективно при нашата медийна „свобода”). Но пък избраният от нея модел на изборна кампания (тестван в президентските избори) и при пълно мълчание, пак я прави сериозен конкурент.

По-важният въпрос обаче е не колко гласа ще спечели Кунева, а дали е част от статуквото. Дали е част от политическият инженеринг „творящ” фиктивни алтернативи (като ГЕРБ).

Реперите за разпознаване ще са два:

-          - Ще опита ли да наложи експертно говорене по интереси. Напр. дали ще се осмели да отиде отвъд общите приказки за лошо управление и светли бъднини и да започне да генерира реални алтернативи за управление на страната. Публикуването на „Черна книга за прокорупционните текстове в законите” или реален модел за „Ускорен икономически растеж” и др.п. биха били сериозен сигнал за потенциална алтернатива.

-         -  Ще успее ли да надмогне кадровата банка „НДСВ” и да привлече експерти от реалната икономика и научните среди, които не са прелетни партийни пеперудки и калинки. Т.е. да „елитира” хора от средната класа в процеса на развитие на страната.

-          Този двоен тест много бързо ще може да бъде идентифициран както на национално, така и – особено! – на регионално ниво.

Естествено, тези критерии за оценка „статукво-реална алтернатива” важат и за другите играчи.

А реалната полза за обществото могат да бъдат единствено действия синтезирани в горепосочените два критерия. Този път без значение дали „след това” ще има изпълнение на намеренията. Защото подобно поведение би дало мощен тласък на развитие на гражданското общество.

Любопитното в случая е, че този модел на „политическо поведение” е и желан от обществото и потенциално изключително печеливш за структурата, която би заложила на това. Същевременно, това е последното, което може да позволи елита на статуквото от последните 25 години.

Е, най-вероятно е, че отново, на избори 2013 ще имаме избор без алтернатива ...




Гласувай:
5



1. letopisec - Много интересен анализ
17.02.2012 10:34
Футуризмът в добрият смисъл на политическите анализатори, ни е познат предимно по книги на Бжежински, Фукуяма и т.н. Ето защо с интерес прочетох Вашият анализ и ми хареса...Но в него има нещо средно между вестникарска статия-коментар и независим социологически отчет. Ако приемем, че визирате бъдещото политическо битие на Кунева, то трябва да кажем, че недостатъчно преценявате българската народопсихология, относто Борисов. Дори царя наскоро каза, че Борисов има невероятна интуиция. А Кунева, която уважавам като евро-експерт, не иска да напусне това статукво и да стане политик...Кое е основното послание на Кунева, като политик? Или по-точно кое трябва да е...Ето това е въпросът...А народът ще припознае друг, освен Б.Б., когато икономическите корифеи на НДСВ престанат да хвалят Дянков и се повдигне темата...докога ще сме бедни и ще получаваме мизерни заплати...Успех.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: idimitrov
Категория: Политика
Прочетен: 1166890
Постинги: 180
Коментари: 559
Гласове: 492
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930