Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.10.2011 15:44 - Плевнелиев – дясното ?!?
Автор: idimitrov Категория: Политика   
Прочетен: 1640 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 24.10.2011 16:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Не беше трудно да се прогнозира хода на изборите. Единственият извънсистемен кандидат бе Кунева. А целта на ББ бе двойна – победа , но с малко, за да не му идват на Плевнелиев мисли за еманципация. Тази схема минаваше през избори на два тура и изключваше Кунева с нейният непредвидим електорат. Пр. при балотаж Кунева/Калфин или Плевнелиев нямаше никаква гаранция как ще протече. И дали освен „независим” и „десен” няма да обере и протестният вот. Играта бе Калфин с подкрепа на ДПС срещу Плевнелиев. При което РП черпи и сини и националистически гласове. Доган и Костов влезнаха официално в играта. И схемата се затвори. Очакваме само да видим дали Плевнелиев ще победи с 3, 5 или 8 %. Но това няма да му даде идеи за еманципация. Поне в следващите 3 години. През които ББ ще овладее чрез президентската квота Съдебната система, СЕМ (медиите официално), службите, генералитета. И точно в критичните за управлението следващи 2 години – услужлив президентски глас.
Синята игра отново бе да постави потенциалните си избиратели пред невъзможен избор. 2001 при конфликта Костов – Стоянов, спечели Първанов. 2006 г. Беронов (неизвестен за електората) бе издигнат в последния възможен момент и след ред скандали . Така на балотажа Костов призова „да гласуваме с отвращение” за гоцЭ.
До днешната ситуация се стигна, след като и сините и ГЕРБ атакуваха масо, вочрез жълтите медии Кунева, като „комунистическата снаха” . С което й блокираха дискурса и гласа. Настроиха емоционално хората срещу нея. За да подчертая, че това е само игра, да спомена, че нито СДС, нито ДСБ се сетиха, че ако Кунева е „снаха” на паднал към момента на сватбата й велможа, то Плевнелиев е син на такъв и по онова време е тръгнал в траекторията на комсомола. Т.е., ако ставаше въпрос за принципи, „сините” принципи биха били по-засегнати от Плевнелиев, а не от Кунева.
И когато анализираме играта е важен тайминга. И там се получават пропукванията и лъсват нещата.
След като Плевнелиев бе атакуван (и с право), че ще е кукла на конци, на снощната пресконференция, ББ кристално ясно го потвърди. На опит на Плевнелиев да изтъкне, че е И надпартиен кандидат, ББ буквално му сви сърмите и нашиба ушите и на Плевнелиев и на Фандъкова! Пред цялата ТВ аудитория, пред журналистите. Съвършено преднамерено. А днес Костов, призовава да не допускаме Калфин. Някак забравяйки собствените си приказки за баланс на властите и т.н.
Какво се получава? Хем сините критикуват ББ и неговото управление, хем са недоволни от него, а по същество, лидерите им правят всичко възможно да им дадат максимална власт. Изглежда шизофренично? И на пръв поглед е така. Но ако се огледаме по посока интересите на един или друг играч, ще видим, че не е така.
Калфин бил русофил, подкрепен от обръчите на Доган. Ерго, син електорате дай отпор! Звучи приемливо. Но какво става с преяждането с власт, на некадърен ГЕРБ? ! И това е толкова очевидно, че на втори тур „сините” ще се замислят. В резултат? Победа за Плевнелиев на ръба!
Не мисля, че за този анализ трябва 3 педи чело. Всичко е почти на повърхността.
Тогава? Какви са игрите?
През призмата на интересите (снощи и Доган го натвърди), големите играчи връщат топката в не публичното поле. На ББ се дава привидно всичко. С което му се дръпва килимчето „Аз ги хващам, те ги пускат”. На местните избори се търгуват феодални кланове, даващи временна подкрепа на един или друг клан на централната власт. А там, колкото и привидно ГЕРБ да води играта, в болшинството случаи е формулата на бсп „кмет подкрепен от ГЕРБ”. Аналогично за бсп. Доган си хваща феодалните владения еднолично и ... Статуквото е възпроизведено. Без значение от конкретните изборни резултати. Добавете и това, че Атака става едноличен балансьор плюс част от сините и контурите се очертават. Д а добавя, че в тази патова ситуация, фактическият балансьор ще е бсп!
Наглед всички ще размахват „принципи”, но по същество, всичко ще се търгува зад очите на електората. И най-вероятно, накрая, когато е изцеден, ББ ще понесе всички негативи на властта. Или пък, негативите от невъзможността да отговори на еврокритериите.
Двойно печеливш гамбит за олигархията.
И за да няма изненади, вероятно ще се търси и печеливша формула за блокиране евентуално гражаднско движение инициирано от Кунева. Защото – и това е страхотна изненада – се оказа, че тя събира гласовете на профита, млади, високообразовани хора от големите градове. Половин милион! Добре канализаран, този вот е взривоопасен за системата.
Е, в това е надеждата. Прагматизмът на тези хора. Затова, в следващите месеци, ще направят всичко възможно да удушат потенциалът им.
А огромната грешка на тези избори е в това, че те не изиграха ролята си, която имат във всяка демократична страна. Победата е пирова, защото, не сваля социалното напрежение. Мачовските приказки и „паунско „дуене” в следващата година и половина ще стават все по-смешни. Това е видно. Доган го очерта и „предположи” предсрочни избори. А това означава, връщане на тандема ДПС - БСП. Предвид, очакваните икономически проблеми и социално напрежение, ББ също ще бъде изкушен от това. Защото нямат реална съпротива и обществото ще е тотално обезглавено. Т.е. ще се остане на полето на вътрешно кланови битки, където резултата се договаря на маса.
Изводите за нас?
- Изключително умело ни манипулират,
- Изключване от полето на политическото представителство около 700000 до милион хора. От най-активната, динамична и образована част на обществото. И дори половината да емитрират вследстви на този модел, остава потенциално „взривоопасна” маса.
- Моделът на обществена манипулация е толкоз прозрачен, че независимо от мълчанието на медиите, това ще става все по-ясно на един – да се надяваме- критичен минимум от обществото.



Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Дееба къв само политически анал...
24.10.2011 16:14
Дееба къв само политически анализатор се извъди само! Ти що не си по телевизията сега да ни обясняваш политиката заедно с другите социоложчета на БСП? Сега може би ще почнеш да ми обясняваш, че това е няква конспирация, ама според мене не си там защото зелените чорапи са ти много стегнати и ти пречат на кръвообращението.
Кои са тия високо образовани прагматици кажи ми само, които ще гласуват за Меглена Кунева-ПРЪМОВА? Голямата "независима" кандидатка на Андрей Райчев.
Обясни ми, кой с две мозъчни гънки не може да види през нея. На Калфин избирателите дето гласуват заради старото време и се усмихват щом заговори някой червен, даже и да са глухи вече, са по извинени от тия.
цитирай
2. анонимен - Няколко забележки
24.10.2011 16:26
1. Не приемам Кунева за извънсистемен кандидат ако става дума за политическата ни система. Тя е и неин продукт и неин елемент. Ако става дума за някаква система на автора, това е друг въпрос.
2. Кунева никога не е имала реален шанс да стигне до балотаж.
3. Стоянов не загуби заради някакъв конфликт с Костов, а защото се кандидатира като независим, заигра се с царвуля и нарече тия, които го направиха президент "разгромени авари". Царвуля разбира се го прецака подло както само Кобурк може да го направи, заявявайки на всеослушание, че няма да хаби бензин до с. Баня за да гласува за кандидата, който уж подкрепя. Стоянов също се гръмна един път в крака, изваждайки оня доклад срещу Бонев вместо досието на Гоце, а накрая и Софиянски му заби ножа, зарязвайки го и тръгвайки да си прави партия между двата тура. И разбира се за всичко това е виновен Костов :)
4. Не съм забелязал сините да са атакували масово Кунева. Вероятно моите лични атаки срещу нея са създали у автора впечатление за масовост, но те се дължаха не на някакъв тъмен заговор между Бойко и Костов (без него кое ще му е тъмното?) а на това, че Кунева излъга в ефир, а след като я разобличих с факти, бях цензуриран от хората и на сайтовете и, а тя самата имаше наглостта да повтори същата лъжа още веднъж.
5. Кунева събира гласовете не на "профита", а на безпринципни кариеристи, готови да продадат и себе си и България за няколко хилядарки, както самата Кунева направи. И тъй като няма кой да даде по толкова на половин милион, те сами ще се изядат едни - други. И добре, че е така, защото ако подобен вид прагматизъм може да взриви не толкова системата, колкото България.
Между другото подобен "прагматизъм" беше демонстриран не само от Кунева, но и от лидера и по онова време - ЦАРвуля, дето за 800 дни на поста МП на най-бедната страна в Европа от пропаднал комарджия стана по-богат от колегите си Шрьодер и Блеар - министър-председатели на най-богатите страни в Европа, взети заедно.
Та мерси съм от такъв "прагматизъм".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: idimitrov
Категория: Политика
Прочетен: 1166927
Постинги: 180
Коментари: 559
Гласове: 492
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930