Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2012 15:58 - Вариации на тема „шистофрения”.
Автор: idimitrov Категория: Политика   
Прочетен: 1547 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Да си призная- не взех участие в дебата. Не мисля и сега да го правя. Не се чувствам достатъчно компетентен за това. Но самият дебат ми бе интересен. Най-вече с практически от нищото появили се шистофили и шистофоби. Някак структурирани, под начертани, готови лозунги.

Което ми светна първата предпазна лампичка: Внимание. Манипулация! И в тази връзка не изключвам никоя от сраните.

Но това е нормално. Става въпрос за огромни – и то глобални – икономически интереси. Добавете една доза геостратегически интереси  плюс няколко шепи (на вкус) вътрешна политика. И в тази ситуация стартира „дебата”.

Непонятно ми е защо шисто фили/фобите, сред които много хора се ползват с огромното ми уважение,  предварително още не си дадоха сметка за това? Та нали нормалната логика позволява със сигурност да се предскаже, че и зад двете страни стоят сериозни интереси с още по сериозни ресурси, а това означава и множество „напудрени” експертизи.

Пречеше ли нещо ? Не? Или просто сме свикнали да се прекланяме повече пред авторитети отколкото да мислим със собствените си глави ? И изобщо, задаваме ли си въпроса, дали въпросният „авторитетен специалист” е такъв, а не прост продукт на медийно напомпване? И доколко е обективен (в смисъл – кой му дава хляба и пържолката)?

Съжалявам, но в дебати с такива интереси и толкова (предвидими!) манипулации, задължително трябва да проверяваме по пет пъти достоверността на източника на информация. Защото манипулация е и „подминаването” на информация или омаловажаването й.

Е, за момента всичко е ясно – фобите спечелиха. Какво? Всичко? Ура? Забрана и за проучване?! Дори да съм шистофоб, точно тази забрана вече би ме стреснала и отрезвила! Би ми светнала лампичката „Грешка. Груба грешка!”

Върнете се малко към реалността – със забрана нищо не е нито трайно, нито устойчиво. Нито умно. Най-малкото, защото този тип технологии се развиват и то в страни със сериозно гражданско общество. А това означава, че под натиска там, технологиите ще се „изчистват” и обезопасяват.

От шистофилите очаквах поне малко повече екологична предпазливост. И да предложат система от екологични правила, регулации и контроли, които да дадат гаранции на обществото за безопасността. Газпром, че е дясната ръка на Сатанаил съм съгласен, но пък Шеврон също не са Богове.

Реалността, реализма и прагматизма изискваха да имаме комплексни  експертизи поне от 3 различни източника – напр. МГУ, БАН, СУ или други. И да разчепкаме кой е платил за тях. Кой от експертите, към кои компании има ангажименти и чак тогава да веем байраци. Ама филифобите изпуснаха това.  Дебата достигна невиждани патетични висоти, където в мъглата на емоциите изчезна и последната капка рационализъм. Като напр. – към фобите – какво става, ако е вярна публикуваната наскоро в мрежата геоложка карта показваща, че езерото с подпочвените води в Добруджа, в по-голямата си част е в Румъния, а там забрана няма. Т.е. – изобщо е сбъркан адресата на протеста. Тогава? Оти ги ручахме жабетата ли ?

И изобщо, как пък и от двете страни не се сетиха да попитат правителството какво става с терминала за втечнен газ и тръбите към Турция и Гърция ? Защото и най-оптимистичното шистосътояние ще даде промишлен газ едва към 2020г. а  дотогава?

Наричам това обществено състояние и „дебат” шистофрения, поради шиста случайност. Може би по-точното ще е „запалянковщина”.

 В един момент като кажат „наште нещо” и май ни пада пердето пред очите и започваме да носим от девет баира вода.

Гледам, напоследък  нета бръмчи до изнемога от интервюта на Камърън, на Умберто Еко, на холандски МП и проч. Масово се тиражира във ФБ и вървят едни разпалени дискусии ... То не че няма за какво, ама много от тези дебати яко се захващат и с майките, че и с родата до девето коляно на въпросните хора. А дотам чак нямаше да се стигне, ако повечето вторични разпространители си бяха дали труда да проверят източника. А източници са Бъзикилийкс и подобни сайтове, които си казват, че се занимават с    бъзик.

Защо да Ви светне лампичка ли? Ами как си представяте  – реално – У.Еко от десетилетие да следи ежедневно българската преса (вж. ми очото)?! Или Камърън да изрече публично приписаните му думи ??? Та нали цялата световна преса барем седмица няма да спре да  гърми?!?

Изобщо , филифобщината се отразява много зле на обществото и много добре на кукловодите му. Вдига се пара и пушилка, изразходва се натрупано обществено недоловолство, потенциални съюзници се изпокарват и някак не остават сили ни за смислен дебат , нито за протест по най-съществените въпроси.

Уж всички знаем, че медиите са средства за масова манипулация и журналистите на са журналисти, а журналя.

И въпреки всичко - пуста шистофрения – и вчера пак. Меркел била казала България се справи с организираната престъпност www.novini.bg, като по този повод герберите напериха гребен „всичко е от добре по-добре”, анти  боковистите пък ... захапаха канцлерката(?). И потече „дебата” ... А всъщност, се оказа, че точните й думи са „Страните от Европа трябва да са наистина сигурни, че България се справя с организираната престъпност и миграцията.” И ето Ви пример за комплекс от манипулация и самоманипулация. За журналята – ясно. Плащат им да ни лъжат. Знаем ли го? Нещо ново ли е? Не. Знаем го ама уж. Но от фенщина и от бързина изразяваме несъгласие с това като се нахвърляме върху Меркел, която уж го била казала. И как пък поне десетина души не вдигнаха пушилка до бога за тази явна и нагла журанлистическа маинпулация? Защо бе джанъм? Варум бе дами и господа ?! Да не би пък дотолкова да сме привикнали на нагли лъжи, че вече не ни правят доби впечатление?

И ако мислите, че всичко е приключило с това ... лъжете се. Моля не забравяйте, че липсата на Гражданско Общество се дължи  и на масовата ежедневна манипулация и откровена лъжа. И че тя не спира и за миг.

Е , не всичко можем да видим в тази целенасочена мъгла. Но поне можем да проверяваме източниците на информацията която ни поднасят. И по по-наболелите вътрешни въпроси да си проверим и експертите, които умно ни убеждават в това онова. Нали разбирате, може да е трижди академик, ама ако установите, че е на хранилка на заинтересована страна, сложете мнението му  под тройно съмнение.

Та така.

А шистовият газ ли ? Ами след френетичният високопатетичен дебат единственото, което се сещам да питам е защо газта у нас струва двойно по-скъпо от средно световната цена, де го терминала за втечнен газ, де се тръбите към Турция и Гърция и др. подобни не шистоидни неща.




Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: idimitrov
Категория: Политика
Прочетен: 1165591
Постинги: 180
Коментари: 559
Гласове: 492
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930