Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.11.2011 15:05 - Пенсионната система – канибализъм унищожаващ обществото
Автор: idimitrov Категория: Политика   
Прочетен: 2129 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 15.11.2011 14:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

При катастрофата от 09.09.1944г. новата власт получава в наследство златен  резерв (20 и кусур тона), индивидуални застрахователни партиди и ивдивидуални натрупвания в пенсионни фондове. Катастрофа, ама ... със златно покритие.

Още началото на 60-те от златния резерв нищо не остава, национализацията „изяжда” застрахователните спестявания на хората, двойната обмяна на лева – спестяванията им. А 1973г. другарката държава представлявана от компартията и лично др. Велик тато, национализира и пенсионните фондове като ги вкарва в бюджета за да спасява поредната икономическа катастрофа. Не че отчисленията от заплатите и хонорарите на хората спират. Продължават. Всеки плаща като поп. По ведомост. За да си вземеш парите първото държавата си приспада дължимото. И колкото повече получаваш, толкова са по-големи отчисленията. Които стигат до 80% от заработеното. Демек – работи народе и спокойно старей – достойна пенсия те чака. Ама и тогава някак пенсионната система не беше по изработка, а по заслуги. „Златните галеници” на народа правеха концерти и театрални спектакли, пълнеха зали, получаваха хонорари за книги и ... плащаха до 80% от заработеното ! Изобретателите – също. Работиш на две места – тоже! Красота.

Само дето накрая пенсията зависеше не от онова което са ти взели, а колко са решили – те – доплнително да ти дадат. И се оказа, че ако си  АБПФК (активен борец против фашизма и капитализма) получаваш двойно и тройно над изработеното, защото ЦК те е удостоил като такъв. Да не говорим, че въпросните другари като признати „наши” вземаха двойно и тройно над средните заплати, ами след това високите пенсии изчислявани по заплати (отчисления от тях) се умножаваха по 2 и по 3. И тъй като държавата нищо не създава а преразпределя, просто за да има за тях, бе взето от другите, от които само се взема. И понеже – колко мъдро – няма пенсионен фонд, а всичко минава през бюджета, това остава незабелязано.

И в резултат на „двете Българии” на 10.11.1989г. България по официална стъкмистика осъмна 32-а по жизнено разнище в света. Дет се вика – възход и прогрес ! Само дето туй 32-ро място се оказа малко кухо и твърде много фалшиво. Неподплатено с пари. След 4 десетилетия невиждан български "прогрес", страната се оказа :

-          Без резерв,

-          Без пенсионен фонд

-          С 11 милиарда долара външен дълг, с 26 млрд. лева вънрешен дълг, почти 20 млрд. спестени лева на хората и 4 милиарда стоков фонд. Което автоматично направи долара 15 лв. И изяде – за кой ли тоталитарен път спестяванията на хората.

И после при системата на пенсионирането се оказа, че не е важно колко си работил и получавал – някак информацията за това се изгуби. Важна била основната заплата. Така и след 10-ти, номенклатурните кадри и висшият ешелон на ком партията, ченгета и военни отново се оказаха с най-високи пенсии. Най-непродуктивната част на обществото отново изяде онези, които си изработват парите. Дотам, че се оказа,че хора като Лили Иванова, които плащаха огромни суми на държавата, понеже не са били на твърда заплата, днес са в долната част на пенсионните подаяния.

И пак си е така. 22 години държавни/общински служители не плащат от доходите си на НОИ. Плаща държавата. И понеже държавата в същността си само преразпределя, то плащат онези които работят. Отново най-непродуктивната част на обществото е най-добре.

Най-добре са отново бившата (и днешна!) номенклатура, военни и ченгета. За другите – ами няма, дами и господа.

И днес след 22 години преход и „справедливост”, пак няма частни пенсионни фондове. „Дясните” ГЕРБ ги национализираха.

Какво означава това? Много просто. Понеже пенсионните натрупвания са изядени от тоталитарната и днешна държава, то работещите сега, плащат на пенсионерите днес. И утре ще е така. И вдруги ден. И се оказва, че родителите „изяждат” собствените си деца!

Лошото на този модел е че има разширено възпроизводство на бедността и ниските доходи. Държавата не се развива качествено с достатъчен темп. Поради демографската криза броят пенсионери нараства, броят ефективно заети – намалява.

Което на разбираем език означава, че няма никаква надежда нито за сериозно повишаване реалните доходи на заетите, нито на пенсиите.

И този процес ще се задълбочава.

Предстои излизане в пенсия на поколението на бейби бума от 50-тте.

Важното е обаче, че на елита нито му пука, нито мисли за това. Важното е далаверата да върви. Те са си добре. Който се съмнява, нека погледне статистиката. Оказва се, че при нарастваща безработица и стагниращи заплати в частния сектор, по някакви неведоми пътища средните доходи леко нарастват. Как? Средно свинско със зеле. Нараства броя милионери и доходите на олигархията. Те компенсират нарастващата бедност. А това означава, че техните доходи нарастват с огромни темпове, несъразмерно с нарастване производителността на труда. Което – отново – означава, че кражбата от нашият джаб не само, че продължава, но и се интензифицира.

Та... пенсионерите ли изяждат своите деца?!?
Или просто присъстваме мълчаливо на пореден пладнешки грабеж?




Гласувай:
3



1. ok3223 - Стига глупости...
26.11.2011 19:32
Колко ти е бистър акъло човек може да оцени по това, как жалиш Лили Иванова. ОКАЗА се, май не четеш вестници, че не само не е плащала данъци през това време и до сега, но не е внасяла и никакви осигуровки, не е внесла нито лев в НОИ.
И сега да претендира за яка пенсия. Не го прави, няма очи за това.
Щяла само да си плати някои данъци...
А ти жалиш за нея.
През 89 год. външния дълг бил 12 милиарда. Ами сега е над з
30, като не е построено нищо за ползу народу болгарскому.
Вътре фирмената задлъжнялост е над 40 милиарда.
Като построеното тогава, вече 22год се приватизира, разпродава за стотинки и милионни рушвети.
44год. и тонове злато, и българите гладни полугладни, с обувки с дървени подметки, а селата в сламени колиби, рала, кравички, и тотална мизерия...
Кого лажеш и заблуждаваш бе дърти лъжецо?

цитирай
2. idimitrov - Дори теоретично не е възможно
29.11.2011 16:08
Лили Иванова да не е плащала. Просто преди да се вземеше всеки лев, по ведомост, плащащата институция начисляваше всички удръжки (данъци и такси). Т.е. всеки човек получаваше някакви пари СЛЕД облагането им !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: idimitrov
Категория: Политика
Прочетен: 1162273
Постинги: 180
Коментари: 559
Гласове: 492
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031