Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08.2011 11:09 - За глупостите и титлите.
Автор: idimitrov Категория: Политика   
Прочетен: 1029 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


Постмодерната личностна персонификация, чрез де конструиране на индивида в уникалната за световната култура глаголна форма "бъдеще в миналото изразено чрез двойно положително отрицание"”

Това го написах по повод една кратка бележка[i], свързана с факта, че ако не познаваме историята сме осъдени да я изживяваме и днес и утре. Като в този аспект исках да подчертая, че без национален прочит на собствената ни история, няма начин да имаме и собствено национално бъдеще. Естествено, това бе само намерение, но самата ФБ бележка постната в блога ми бъка от всички присъщи на тази форма на изразяване недостатъци.

Любопитното е, че когато направих „презентацията” на въпросното малозначително нещо, бях силно повлиян от духът на един български социологически форум. И по този повод се опитах да „академизирам” вица „Снощи съм се бил напил?! Да, да!” И използвах терминологията на най-често срещаните (2 от 3 случая) доминиращи социологически „изследвания”.

Естествено, давам си сметка, че всяка наука е един чужд език, който всеки който иска да я разбере, трябва да овладее. И от тази гледна точка, специфичната терминология е задължителна. Защото съответните термини носят общоизвестно за съответната публика значение. Нещо като думичката кибрит. Можете да я използвате, предполагайки, че читателите Ви ще знаят що за чудо е това, а може да използвате и описателен израз „драсни пали клечица”.

И във ФБ и в блога този изказ не бе приет особено радушно- и с право. НО, в един специализиран форум, получих „ценна”... научна критика?!?

Да повторя. Сам по себе си, този израз бе търсен просто за да се посмеем. Защото зад привидният академизъм има „въздух под налягане”. Сиреч – нищо. Но фактът, че имах и сериозна критика ме ошашави! Давам си сметка, че в един интернет форум се чете малко и се схваща най-вече онова, което сме готови да възприемем, а не толкова онова, което авторът е искал да каже. Така че, разбирам и хората, които се отнесоха сериозно.

Но, на следващият ден прочетох задъхващото се от възторг и оптимизъм изказване на Вежди Рашидов, че ако направим „българска” експозиция в Лувър, цял свят щял да разбере, че сме голяма работа?!?

Същата история, като с гореспоменатия израз. Изглежда „умен”, ама е безсмислен! Да не говорим, че става въпрос за експозиция от тракийската култура. И не една, сто експозиции да направим в Лувър или където и да било, това по никакъв начин няма да се отрази на хората по света (че и у нас) относно отношението им спрямо днешна България. Всички сме съгласни, че египетската култура е уникална и изключително ценна. НО, това е културата на Египет от преди над 2000г. Което никого не кара да се прехласва пред съвършенствата на днешен Египет.

Или пък Китай. Едва когато Китай намери преди 35г. собствен път в бъдещето си, стана фактор и пример и обект за изучаване с днешна дата.

Но този мой изказ бе провокиран също и от изказа на ПРОФЕСОР драгомир драганов, който ни обясни от „научна” гледна точка, че Съветската Армия е Окупатор за България и от нищо, освен от Независимостта й не я е освобождавала, НО – била освободител за Европа! Поради което, ПСА трябвало да стои именно в Центъра на София и символно да доминира всички национални паметници?!?

Същата безсмислица облечена в титли.

Мога да продължа.

Ужасяващата „смешка” е „сбъркан народ”, „”робска психика”, като обяснение на днешна България.

И тук вече над 90% от титулуваните особи – Министри и Академици, Професори, Доценти,Журналисти, Критици са практически единодушни! Това било така. Точка. И удивителна.

А безсмислицата си е все тая. Титулувана. И масово разпространена. Което не пречи на безсмислеността. Защото същият този сбъркан народ, с робската психика си е направил и Независима БПЦ и Съединението и Независимостта  – сам, в противовес на Великите Сили!

Същият този народ скапан и подчинен е победил в Сръбско Българската война, когато Велика Русия оттегля висшето офицерство и България остава благодарение на тъпите чичовци от село и полуграмотните капитанчета?!?

Същата тази шашава, неграмотна и „малка” България, катастрофирала в името на национален идеал в Балканските и ПСВ, дето успява да възстанови стойността на лева наравно с Франция и много преди Германия!

За коя България говорим дами и господа? За тази дето през 30-тте години на 20-ти век става икономическият тигър на Балканите и Югоизточна Европа?! Двадесет години след катастрофата!!!

Или за тази дето катастрофира ЧЕТИРИ пъти за последните 60 години и се е запътила към нова катастрофа?

Не знам. Титлите нищо не казват по въпроса.

Днес нищо не знаем. Като преди 200 години.

Това е.

Техните безсмислици минават минават. Облечени я в титли, я в наукообразни фрази.

И?!?

Апропо, сетих се, как драпат за титла всички кандидати за слава. Как успяват. Дали са искри калинки или други подобни неща...

Погледнете. И помислете, що за ВУЗ Ще е Пернишки Университет за ТелеКомуникации и Архитектура (ПУТКА), преименуван на Европейски. Защо ВИ е толкова нужен? И защо се преименува?!? Преименувайте го и на Световен, за Свръх теле Свърх комуникации и Свръх архитектура...

Преименувайте безсмислиците. Наречете ги Супер Свръх и Над Световни Супер Над След Пост Модерни. И ще изстискате съдрани опинци с титли.

Може да се каже и така „„Постмодерната личностна персонификация, чрез деконструиране на индивида в уникалната за световната култура глаголна форма "бъдеще в миналото изразено чрез двойно положително отрицание"”.

Или да видите „бил съм се бил напил?! Да, да!?”.

 

 

 



[i] http://idimitrov.blog.bg/politika/2011/08/03/jivot-v-bydeshte-v-minaloto-sega.795256

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: idimitrov
Категория: Политика
Прочетен: 1162154
Постинги: 180
Коментари: 559
Гласове: 492
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031