Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.06.2011 11:11 - Какво ни каза ЕС, което политиците ни спестиха.
Автор: idimitrov Категория: Политика   
Прочетен: 1167 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

В последната седмица (впрочем, както винаги) пак проспахме онова, което ни каза ЕС. Къде завоалирано, къде в прав текст.

А то е просто:

1.      В „Битката за Шенген” приятелите ни от ЕС казаха, че корупцията, пробитата система за сигурност и разкапаната съдебна система са системни пречки за влизането ни в зоната. И са прави. Абсолютно никакво значение няма техническата готовност, когато зад  техническите средства са застанали напълно безнаказани и корумпирани митничари, гранични полицаи и проч. И при съдебна система, определяна от самият МП като неработеща, всички технически средства и тяхната употреба стават въпрос на добра воля. И допълнителен източник на корупционен натиск. Да не говорим за сигурността на информационните масиви на Шенген. След като в страната неидинтефицирани групи могат да подслушват безнаказано Министър Предсдедателя, то това разни полукриминални групировки да използват тази информация за собствени цели е не дори хипотеза, а сигурно.

И още нещо никой не казва ясно. И то е, че привържениците и противниците на България в Шенген не се различават по отношение на тези констатации. Разликата е в отговора на въпроса „Кое е по-добре : Вън от Шенген или – при всички рискове – приемане в Шенген при условия за контрол и натиск за реформи”. Но забележете, никой не се съмнява нито в корумпираността на съдебната система и органите за сигурност, нито във възможността за изтичане на шенгенска информация към криминални групировки.

 

2.      В доклада „ПРЕПОРЪКА НА СЪВЕТА относно Националната програма за реформи на България от 2011 г. и за представяне на становище на Съвета относно актуализираната Конвергентна програма на България за периода 2011—2014 г.”1[i] буквално се казва следното:

-          „ ... Одобрената през 2010 г. пенсионна реформа не е свързана с продължителността на живота или с положението на здравеопазването и системата за дългосрочни грижи. Реформата ще бъде проведена през периода 2011—2026 г., като повечето от мерките ще влязат в сила през втората половина на периода, а това би могло да застраши както изпълнението на реформата, така и устойчивостта на първия стълб на пенсионната система.

-          Ниската ефикасност на публичните услуги остава пречка пред растежа. Въпреки неотдавнашните промени с цел рационализиране на публичната администрация при реформата ѝ не бе разгледан въпросът за повишаване на качеството на работа на служителите или ключовите ведомства.

-          Делът на нередностите при възлагането на обществени поръчки е до 60 % от всички проверени процедури, като при големите публични инфраструктурни проекти, при които органите имат задължение да упражняват предварителен контрол, този дял е още по-висок.

-          Достъпът до енергийния пазар е възпрепятстван от ограничената конкуренция и непрозрачните механизми за ценообразуване.

-          Енергийната интензивност на българската икономика е една от най-високите в ЕС. Красноречив пример за това е жилищното отопление, при което проблемът е свързан главно с отоплението на лошо поддържаните жилищни блокове. С неотдавнашните промени в правилата за допустимост се създава възможност за използване на средства от структурните фондове на ЕС в подкрепа на инвестициите за повишаване на енергийната ефективност. Инвестициите са малко...”

Ако някой прочете внимателно  това, ще го резюмира така „ Бедни сте защото сте корумпирани, монополите са задушили икономиката, администрацията не струва, образованието приритва и хал хабер нямате какво точно да правите”. А както я карате ви очакват още по-неприятни „изненади”.  И ако някой се съмнява в коректността на констатациите, да се разходи до най-близката бензиностанция...

Или пък се сетете за тотално неадекватния дебат за АЕЦ Белене. Вместо да модернизираме и бит и икономика, ние ще правим... Белене. То е все едно семейство в което има алкохолик, вместо да вземе мерки човека да престане да пие и от консуматор, да стане източник на доходи, въпросното семейство да реши, че ще е добре да си правят повече алкохол! Пък ако остане и да го изнасят...

3.       Вместо медиите да изследват и направят масово достояне тези факти, те ни занимават с глупости. Като преднамерените идиотщини на Сидеров/Доган или изказванията на Премиера, който на бърза ръка ни уведоми, че живеем по-добре от хърватите или гърците, испанците, ирландците, португалците. Или ни уведоми, че ако искаме да можем да си сложим картофи на софрата, трябва сами да си ги произведем.

Да се басираме ли, че тепърва свободните медии ще започнат да ни обясняват колко е лош ЕС и как все подценява и „наказва” безпричинно България!

Та това е! Единственото което ни остава е да се радваме на чъръдъ-то на МъПъ-то и да очакваме да ни ощастливи със силна кандидатура за преЦедент!

Наздраве?

 



[i] http://ec.europa.eu/europe2020/pdf/recommendations_2011/csr_bulgaria_bg.pdf




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: idimitrov
Категория: Политика
Прочетен: 1165567
Постинги: 180
Коментари: 559
Гласове: 492
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930