Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.10.2011 13:02 - Фашизъм, гражданска война или разпад?
Автор: idimitrov Категория: Политика   
Прочетен: 2233 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 03.10.2011 13:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Какво може  да се види към днешна дата?
- икономика на самотек. Никой не мисли за реални стратегии на развитие. И то не какви да е, а изпреварващо. Защото сме на последно място в ЕС по капитализация, по производителност на труда, по конкурентоспособност и –логично – по доходи. Т.е. ако я караме както досега, разстоянието между ние и те ще нараства. Още по-лошото е, че това изоставане е не само спрямо „старите” от ЕС, но и от страните, с които преди 90-та деляхме еднаква съдба.
-нацията застарява. В следващите 10 години предстои да се пенсионира поколението на бейби - бума от 50-те. Пенсионната система е разходна. Т.е. сега работещият плаща за пенсията на баща си. Демографската картинка е тъжна. Това означава, че все по-малко работещи ще плащат пенсиите на все повече пенсионери. В тази връзка – една малка прогноза. В следващите няколко години, постепенно много хора ще осъзнаят това. Че и заплатите и пенсиите няма драстично да се променят. И ще предприемат съответно терминалният изход. С което допълнително ща натоварят оставащите да работят тук. И се получава затворена спирала. Надолу.
- лумпенизацията тихо и кротко отвоюва все повече територии. Да започнем с това, че от завършващите средно образование едва около 8-10% са на европейско и над европейско ниво. И практически почти всички от тях отиват да учат някъде. Връщат се единици. Но също толкова – около 8-10%  - от специалистите ежегодно намират работа тук или там. И тихомълком се изнасят. Най-очевадно е това в медицинските среди. И доктори и медицински сестри си стягат багажа. България остава напълно в плен на посредствеността. На войнстващата посредственост. Която няма начин да види по далеч от носът си.
А образованието кротко колабира. От училище излизат лузъри. Защото ако са ти втълпявали непрекъснато „малки сме”,  „слаби”, „клали са ни”, „лошите турци”, „добрите руснаци”, то няма начин още преди да си остарял, да видиш, че си в пълна безизходица и безнадеждност. Но от тук, до „намирането” на врага е просто въпрос на стъпка и още малко време.
Сега добавете, че около 50% от децата ни са от неграмотни до „само” функционално неграмотни (сиреч всеки текст надвишаващ „сложността” на най-тъпите сапунки остава неразбираем). И всичко това – когато светът се е насочил неотклонно към икономиката на знанието ?!?
Мога още дълго да продължа, но и това е достатъчно.
Сега, нека помислим, кой има реален интерес да промени това?
Управляващата олигархия и обслужващият я персонал? Не. Защото колкото повече са неграмотните от всички степени, толкова по-лесно се управлява тази маса. Манипулацията е толкова по-лесна. Социалният инженеринг е насреща. И всеки избор ще е лесен. По-лесно ще се избират правилните хора. И тук проблемът дори не е в това. Проблемът е, че тази управляваща олигархия нито иска, нито може, нито има интелектуален капацитет за нещо друго, освен онова, което правят от 60 години. Да изсмукват жизнените сили на нацията.
- не може, защото, всяка съществена промяна застрашава собственото им благополучие. Корупцията, кражбата на ДДС, скапаната съдебна система и проч.  благини са в основата на тяхното богатство. И власт. Е, кажете ми, кой от тях ще тръгне да „бори” организирана престъпност и други подобни, съществуващо несъществуващи злини? Да не е луд, та да си реже източника на чер хайвер?!? Е, как тогава реално да иска?
- а и да виждат опасностите от това, то просто няма интелектуален потенциал за реални решения. Поогледайте се и ако намерите „Стратегия за изпреварващо развитие на България” или пък „Програма за реформи в съдебната система” или поне „Как здравеопазването да стане ефективно” – свирнете с линк. Няма? Изненада?
Изненадва ли Ви, че всички истерично говорят за магистрали? Магистралите – висш приоритет! И „първо магистралите (до 2022 г.!) пък после ще мислим за зелена или икономиката на знанието. Е, магистралата значи държавна поръчка и хранилка. А икономиката на знанието - „да правиш нещо от Акъл”. И отде този акъл? Във всеки случай той не е при тях. Той ги плаши. Защото интелекта, колкото и да е подчинен, все намира начин да се извърти. Да си намери независима територия. Да ги застраши! Акълът е блогиран, ако не и напълно блокиран. Наглостта на поведението „Това е! Преходът свърши”. Точка. И тази наглост е калкулирана. Създава усещане за безизходност и безнадеждност. За днес и утре. Тук. И всеки по-динамичен все по-интензивно започва да мисли за Теминал-ен изход. И го прави. Остава лумпенизираща се, лесно манипулируема „нация”.
Но колкото и да са успешни техниките на манипулация, непрекъснатите сравнения за „тук” и „там”, спокойно, но непрестанно, трупат социални напрежения. Невидимо хората се радикализират. И въпреки социалната инертност и култивираната от Възраждането толерантност, все повече обществото става готово да бъде посочен „врагът”!
И утрешните решения се залагат и подготвят днес.
- профсъюзи?! Смях. Купени и казионни.
- НПО ? над 80 % от тях са приют за „наши хора”.
- медиите ? Купени и препродадени. Добре контролиран инструмент за масова манипулация.
- партиите? Не ме разсмивайте! Бизнес картел. Не ми вярвате? ОК. Посочете ми една партия, която да е направила нещо елементарно като „Бяла книга на про корупционните текстове в законите”, или Ви е предложила модел за реална съдебна промяна, или ... Няма? Случайно?
- граждански движения ? Има ги бол. Зад тях обаче няма експертиза. Което означава, че са толкова лесно манипулируеми, колкото и всеки от нас. Да не говорим за техниките на инфилтриране...
- Църква? Също овладяна. Кеф Ви БПЦ, кеф Ви Мюфтийството ...
- етно напрежение? Да заповяда! Прави се всичко възможно и за това. Напр. държавната политика е да се толерират ромски гета и барони. Както и отсъствие на ефективно полицейско присъствие в малките населени места. Т.е. ограбването им е предоставено, на когото пожелае. После пресата ще каже кой е лош.
- противодействие? Не. Всеки опит за разбуждане е тотално манипулиран и още в зародиш разбиван и/или овладян.
Сега да започнем да събираме условията:
-Предстоящ икономически колапс,
-Трупащо се социално напрежение,
-Изчерпващи се идеи на управляващите за пренасочване поглед напред (все по ясно очертаващата се линия за засилване носталгията по „байтошово време е повече от ясен сигнал).
Сега да сумираме.
И какво се оказва? Прекрасни условия за фашизъм. Олигархия + лумпенизирана маса + шовинистичен потенциал.
Прекрасни условия и за гражданска война. Опитът на Сърбия. Пък и циганите и турците винаги са ни под ръка. Кеф ти ислямизъм, кеф ти етно престъпност... Поводите са налице. Дори и да ги няма, ще бъдат създадени.
Но всичко това не са „стихийни” процеси. Те се подготвят. От години. Както трупането на практически опит за манипулиране на „спонтанни манифестации и протести” започнало още в края на 70-те (http://idimitrov.blog.bg/politika/2011/07/12/praktika-na-manipulaciiata.781849) . Ако не вярвате, изгледайте клипчетата в интернет за „спонтанността” на протестите по повод сектите, или пред джамията в София, или Катуница ... Едни и същи повтарящи се модели за манипулация на масите: добре организираните микро групи реализиращи това (начини на протест, скандирани лозунги, тип поведение...). Странното единодействие на полиция и „спонтанна тълпа” . Та дори и повтарящи се лица от „тълпата”.
Е, има го и противодействието на ЕС. Затова, вероятно в следващите години ще започне помпането на недоверие към бюрократите в Брюксел. Условия унижаващи страната. Нетен донор (защо да харчим излишни пари). Ние сме им задният двор. Чрез нас си решават някакви вътрешни проблеми. Не желаят да ни разберат...
И или тук ще се надигне анти ЕС вълна или поведението на олигархията ще е такова, та ще принуди Европа да ни сложи във фризера. Вероятно и двете.
Дори да не се стигне до тези два варианта, третият е този на кротко умиращите български села. Просто ще се повтори в мащаба на цяла страна.
Не казвам, че съм прав. Надявам се някой да обори логиката и да ми докаже, че греша.
Но във всеки случай, тази логика ме води единствено до заключението, че ако не станем осъзнати дисиденти тук и сега, то утре и ЕС няма да може да ни помогне.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: idimitrov
Категория: Политика
Прочетен: 1165593
Постинги: 180
Коментари: 559
Гласове: 492
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930