Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.06.2011 15:33 - Отговор на един европейски интелектуалец[i] (1)
Автор: idimitrov Категория: Политика   
Прочетен: 1387 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Уважаеми г-н Син, алиас – европейски интелектуалец. Задачата ми е трудна. Задачата ми е почти невъзможна. От Вашето изказване ясно личи, че в разбиранията си за модерно и ефективно  сте застинали непоколебимо в средата на миналия век. Иначе, да се твърди еднозначно, че модернизацията на една държава се основава на ядрена енергетика, ползваща технологии от 60 те години на 20-ти век, би било просто невъзможно.

Да, страните разработващи ядрени технологии от 4-то поколение и особено онези, които работят в областта на технологиите за ядрен синтез със сигурност залагат на развитие. Но обикновените консуматори на продукта на тези технологии не се модернизират автоматично. За тях това е просто един от многото източници на ток и нищо повече. И произведената от тях ел. енергия влиза в енергийния микс на страната и по този начин оформя една усреднена цена за потребител. Която освен от производствената себестойност на ел.енергията, зависи и от средната пазарна цена в прилежащия регион.( Пояснявам – и този тип цена е като цената на петролните деривати. У нас, при „собствена” рафинерия, най-ниска РЗ и данъци от ЕС, цените на въпросните продукти е  на евро ниво).

Но всичко това няма нищо общо с модернизацията на икономиката на въпросната страна. Модерните страни се характеризират с непрекъснато намаляващи енергийни разходи за единица брутен вътрешен продукт. Което означава внедряване на най-модерни технологии в ежедневието. Било то в бита или бизнеса. Т.е. ако България започне ускорена модернизация, то тя следва да намали консумацията на единица БВП от порядъка на поне ТРИ пъти. И в бита и в бизнес потреблението. И не само на ел.енергия, а на микса от потребявана енергия.

Г-н Син, вероятно това което пиша, не го пише в книжките които четете, но е вярно. Независимо, че за един европейски интелектуалец може да изглежда малко сложно. И сложността е в това да се направи разлика между себестойност (!) и цена! Себестойноста отговаря на въпроса „Колко струва на производителя”, а цена – „колко струва на потребителя”? Естествено, между двете стои пазар – т.е. множеството на потребителите и производителите.

Като потребител имам един въпрос – WTF ме интересува колко ще е себестойността на тока на търговското дружество Белене?! Мен ме интересува, колко ще ми е фактурната цена на тока! А фактурната цена – да Ви обясня – се определя от количеството потребявана енергия по единичната цена. Досега единственото ясно е, че единичната цена се определя от пазара , а количеството потребявана енергия – от прилаганите технологии. Т.е., мен, потребителя, ме интересува колко енергия харча! Върху това мога – аз лично! - да въздействам.  И тук е разковничето на модернизацията. Всички модерни технологии са енергоспестяващи. Независимо дали става въпрос за осветление, отопление, охлаждане, производство.

Сега, нека разгледаме втората страна „инвестиция атомна” или инвестиция енергоспестяваща. Необходимо е, защото всяка страна, независимо колко богата е, има ограничени ресурси и прави избор. Едно или друго. Вие предлагате да изберем „модерен евтин ток”. Другата опция, която не виждате е – минимална консумация на единица продукт! Едното ясно корелира с енергийната идеология на „развитото социалистическо общество” от 60-те и 70-години на миналия век. Второто – с реалността на новият свят в който живеем. Припомням разликата. Когато стана „петролния шок” от 70-тте, в Западна Европа преболедуваха високите цени и паралелно с по-високите единични разходи, инвестираха и допълнително в енерго спестяващи технологии. В резултат – до края на 80-те години те намалиха потреблението на единица продукция между 5 и 10 пъти спрямо соц. Лагера! Ние „изгяволяхме”, (за сметка на повторното – от 1973г.-  предложение на ЦК на БКП и лично др. Т.Живков да станем 16-та република на СССР) и издействахме евтини енергоресурси. В резултат – писах дисертацията си на ... свещ през 1984-5г., а и до днес харчим между 3 и 10 пъти повече енергия на единица продукция!

ОК. Приемам. Правиме Ядрената, Модерната Централа. И ... КАКВО?!? Модерните евроинтелектуалци се кефят. А потребителите? Ами те продължават да си консумират поне 3-5 пъти повече на единица продукт. Цените си остават средно пазарни. И енергийните ни сметки остават непоноисми. Защо ли? Ами защото за да може функционира „евтината” Белене, от бюджета ще хвръкнат около 4-6 милиарда евро. И толкоз. Ако обаче, НЕ правим Белене, тези 4-6 милиарда евро могат да се вложат по евро програми за повишаване конкурентоспособността на бизнеса и  енергийната ефективност на домакинствата. При това, българските 4-6 милиарда ще бъдат умножени средно по три от европейските фондове, при което в реалната икономика ще влезнат реално 12-15 милиарда евро! И те действително ще бъдат в модернизация на България.

Защото, да резюмираме, колкото и да струва Белене на инвеститора, който и да е той, обикновеният данъкоплатец ще плати още 4-6 милиарда за да може Белене да действа. И ще получи ток на средните за региона пазарни цени. При вторият вариант – получаваме ток на средните за региона пазарни цени, при 3-5 кратно намаляване консумацията на единица!

Да не говорим за това, че капиталовите възможности на нашия бизнес дори и не позволяват да мечтаем за собствено развитие на ядрени технологии. Но реалните инвестиционни възможности на български фирми позволяват вклиняване в най-модерните ВЕИ технологии!

В първият, обгрижен от Вас случай, инвестицията ще ползва модернизацията на руската икономика. Във вторият – на българската.

Съжалявам, но по-просто не мога да обясня (2)[ii].

Дошло е действително време, когато всеки трябва да избере за себе си – дали иска „евтино” или качество на живот съпоставимо със средното за Европа.

Апропо, г-н Син, вероятно нямаше да си правя труда да Ви отговарям, но декларацията Ви „Европейски интелектуалец” силно ми напомни времето, когато Президент на САЩ стана Р.Рейгън. И тогава, социалистическите медии и „европейските интелектуалци” бяха на едно мнение. И ако то беше меродавно, и днес щяхме да строим социализЪма и комунизЪма, а хора като Вас, щяха да ни обясняват също толкова пламенно и талантливо, колко хубаво ще да е това бъдеще.

Ваш,

НЕ европейски интелектуалец,

Магистър инж. (ел.мрежи, централи и системи), доктор по икономика (БГ), доктор по управление (FR).

Иво Димитров



1.       [i] http://novinar.bg/news/atomnoto-srednovekovie-i-mazhestvoto-na-razuma_MzU5NDsyOA==.html

2.       Научно обосновани раработки по проблематиката : проф. Пламен Цветанов – Електроенергетиката на България. Развитие и обществена цена, http://eap-save.eu/uploads/files/Kniga_Elektroenergetikata%20na%20BG/Book%20%20Elektroenergy.pdf, Независима оценка на проекта Белене http://ime.bg/var/images/NPS-Belene-Assesment.pdf

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: idimitrov
Категория: Политика
Прочетен: 1162212
Постинги: 180
Коментари: 559
Гласове: 492
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031