Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.06.2011 14:07 - В памет на 2-ри юни: Дисиденти за модерна България.
Автор: idimitrov Категория: Политика   
Прочетен: 1286 Коментари: 1 Гласове:
1



Доскоро си мислех, че единствената алтернатива на Терминал 1 и 2 е да станем граждани. И теоретично е така, ама на практика все не се получава. Вече 20 години. И като човек  прагматик си задавам въпрос – защо? И като прагматик не приемам отговорът, че не ставаме граждани защото нещо сме сбъркани. Къде генетично, къде социално. Няма начин отговорът да е това. Защото преди 150 години, прадедите ни, още по-ошмулени и безпросветни от нас, са успяли да пресътворят България буквално от нищото. Те са могли, а ние още не можем. Но това не е въпрос до генетика или някаква уникална, суперспецифична, мазохистична култура. Единствената разлика между тогава и сега е, че ТЕ са разбрали, че онова не е ТЯХНАТА Държава. Време е и ние да си дадем сметка за това. Тогава, всеки разбрал това е започвал, според възможностите си, да се държи адекватно. Един написал Историята, друг – Букварът, Трети направил училище, четвърти – читалище, пети – вестници, шести – заложили темелите на бъдещата БАН ... Без да чакат Султана да им даде субсидии за образование или за наука или изкуство ... Създали си експертизата, създали си лидери, създали си – Гражданско общество.

Те са разбрали същността на онази държава и не са я припознали като своя, обслужваща тяхните интереси. Затова са положили темелите на своята.

Но и ние на практика не припознаваме тази държава за своя. Нагласите за външна емиграция непрекъснато, с всяко ново поколение, се възпроизвеждат. Усещането за нещастие и безизходност се задълбочава. Самата Държава все повече се разпада, проядена от повсеместна корупция. И както тогава Османската Империя е „болният човек” за Европа, така и днешната ни държава е „болният човек” за Европа.

И тогава и сега правосъдието не е еднакво за бедните и онеправданите и богатите и  привилигерованите.

И тогава и сега непрекъснато се говори за модерност и уж нещо се прави, но всичко си остава постарому.

И тогава и сега ние си оставаме най-бедните и неграмотни в Европа.

Тогава сме успяли. Можем и сега. Единственото, което ни трябва е това, да осъзнаем, че Тази Държава не  е наша. Че политическата система не е наша. Че институциите не са наши. Медиите, науката, здравеопазването, пенсионната система ... нищо не наше или за нас.

Знам, ще ми опонирате, че има демокрация и ако изберем правилния ... Какво? Човек? Партия? Ами нали 22 години това правим. Редуваме ги. Уж променяме нещата, а като се огледаме- пак същото.

Посочете ми една единствена партия, която има конкретна визия как да се справи с корупцията? Една единствена, която да е издала напр. „Бяла книга за корупцията” в която да са анализирани основните закони и посочени прокорупционните текстове. А това е работа, която дори средно грамотни практикуващи юристи биха свършили за 5-6 месеца. Няма. Защо? Защото не е от ТЕХЕН интерес.

И по всичките ни въпроси касаещи живота и благополучието ни е така. Техните интереси не само се разминават с нашите. Техните интереси са бедна и неграмотна страна, населена от ръмжащи приглушено данъкоплатци, затиснати от грижите по ежедневното оцеляване, непрестанно разделяни от измислени граници на леви и десни, християни и мюсюлмани, българи и роми, всевъзможни фили и фоби... Хора обедняващи, нация оглупяваща. Това е техният интерес. Не наш! Както в техен интерес е кризата да продължава и продължава... Защото кризата е за нас. Ние обедняваме. Малкият ни или среден бизнес загива. Средната класа, колкото и мижава, още повече се срива. За сметка на техните фирми ,  богатство и власт.

Трябва само да осъзнаем, че това не е нашата държава! И следващата стъпка ще дойде естетвено. Да излезем от вътрешната емиграция и да престанем да разчитаме на тяхната държава. Да станем дисиденти. Защото това не е нашата страна. Интересите ни са пренебрегнати за сметка на техните. Гласът ни го няма. Властта ни е смазала.

Медиите ни манипулират? Ами ще се съберем по няколко души и ще си направим свои! Липсва експертиза по един или друг въпро? Ами ... пак така! И така вече ще става. Ще си открием и хората, които го могат и искат.

Ще дисидентсваме! Без да  се делим на партийци. Всеки си има политически предпочитания, но основните проблеми на страната не са партийни! Те са свързани с това да си върнем страната. И едва тогава можем да сме леви, десни, либерали или консерви и кавото ви се харесва.

Да си върнем страната. Да си върнем живота. Надеждата. И гласа!

Знаем как отпреди 150 години. Технологията  е пробвана. Моделът – успешен. На който нещо не му харесва го казва, обяснява защо, намира съмишленици и ни предлагат какво точно и как точно да се промени. Събираме ручейчетата. Докато стане пълноводна река. И пак „богатий с парите, учений с ума, момата с иглата, сюрмаха с труда”... Вече е правено. Остава да го направим и сега.

Дисиденти за модерна България, да действаме!




Гласувай:
1



1. teodortodorov - И в дни като днешния, когато свеж...
02.06.2011 14:18
И в дни като днешния, когато свеждаме глава, и макар за минута почитаме паметта на жертвите за свобода и Ботев, поглеждаме към връх Вола, трябва да си отговорим сами за себе си защо дякон Игнатий - Апостолът на свободата завърши своето тефтерче просто с "Народе????".

http://teodortodorov.blog.bg/novini/2011/06/02/2-iuni-za-botev-za-zaginalite-za-svobodata-na-bylgariia-i-qu.758280

Ей, просто племе сме си ние българите! Просто сме си и за това не ме е яд, когато ни се случват беди и измират хората, защото го заслужаваме! Как в ден като днешния, когато за ТРИ МИНУТИ трябва да сведеш глава и да се смириш, да почетеш паметта на велики хора, загинали за свободата ти - ти да вървиш. Гледам през прозореца - едната говори по телефона, другия се смее и върви! ПОЗОР! Е****и хората, тъпи...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: idimitrov
Категория: Политика
Прочетен: 1162280
Постинги: 180
Коментари: 559
Гласове: 492
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031