Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.05.2011 09:33 - ЗА Модерна България и БелеНЕ.
Автор: idimitrov Категория: Политика   
Прочетен: 1949 Коментари: 3 Гласове:
5

Последна промяна: 14.05.2011 09:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Да преформулираме проблема.

В момента – опасявам се – играем в очакваното поле очертано от енергийната мафия. И колкото и силни да са аргументите ни в технически, екологически и икономически аспект, при почти пълният контрол над медиите, това няма как да стане масово достояние. Същевременно, колкото и да е справедливо искането ни то е негативно. Предполагам, че и това е очаквано. И в интернет и в медиите – прогноза – ще започнат да излизат масово манипулативни материали от типа на „Стига сме рушали 20 години. Дайте най-сетне и да строим”. Като се има предвид цялата комплексност от проблеми предопределящи гражданската позиция НЕ, при не възможността да направим доводите си масово достояние чрез медиите, тази елементарна манипулация ще има успех именно защото се опира на привиден „позитивизъм”.

В тази връзка, следва да преформулираме искането си в напълно ПОЗИТИВНО. Примерно:

„ЗА модерна и богата България”! Модерна България изключва корупцията! Модерна България изключва БелеНЕ ! Защото просперитета на една нация, високият жизнен стандарт не се правят с „евтин” ток, а с високи доходи и модерна,конкурентоспособна икономика. Трябва ни програма за модернизация на страната, която да доведе до средна работна заплата доближаваща се до средната в ЕС. Защото за човек със заплата от 500 лв. месечната енергийна сметка от 150 лв. Е ужасно много. За човек с доход 1500лв. сметка от 300 лв. Е приемлива. И Белене по никой начин няма да ни даде точно високите доходи. Това, колко точно ще е себестойността на тока в Белене е напълно без значение. Просто защото и тока и картофите за крайния потребител ще струват точно толкова, колкото ще е средната цена за региона. Имаме „собствена” рафинерия в Бургас, а цената на дизела и бензина си е толкова близко до международната, че при нашето равнище на доходи вече се чудим дали и семейната кола не е лукс.

 Да не говорим за пенсионерите – участта, която всички ни чака. Разликата между модерна и днешна България Е разликата дали ще пътуваме по света или ... ще броим стотинките за кофичка кисело мляко и оцеляване на ръба на смъртта или на гърба на децата!

Искането за Модернизация на България е многопосочно. Защото, няма как да станем модерна страна, при положение, че политическата класа не ни питат за нищо! Ето. Белене навършва 56 месеца от решението за строеж. Всички, абсолютно всички! – и привърженици и противници – твърдят, че това ще има стратегически последствия за страната в дългосрочен аспект. И никой официален държавен орган не се ангажира с това, колко ще ни струва и за колко години и какво ще донесе. Безспорно е ясно от икономическата практика, че при такива огромни точкови инвестиции важи правилото 1х10х10Х10 – т.е. най-големият инвеститор възлага работа на 10 големи фирми, които възлагат работа на 100 средни, които възлагат работа на 1000 малки. Т.е. за периода на строежа от проекта ще се възползват около 30-40000 души, при равнище на средната работна заплата в страната. След което ще дава хляб на около 1500 души. Което нито води до повишаване на доходи нито до модернизация на страната.

ЗА модернизация на България изключва Белене, дори като практика на отношение на властта към хората. Защото властта не ни пита. Дори самата тя и на 56-ия месец от проекта не се ангажира с конкретни цифри. Единственото конкретно и сигурно е в енергийната стратегия която се гледа в момента в НС и където черно на бяло се предвижда УДВОЯВАНЕ цената на ел. eнергията С Белене! Същата стратегия потвърждава, че енергийният пазар се либерализира, което означава, че цената на тока в Атина, Анкара, Букурещ, Виена или София ще се различават с 10-15%. А за доходите, самият Премиер каза, че никоя партия която не изповядва популизъм, не би се ангажирала с удвояване на доходите. Това е БелеНЕ. Безмислица. И бедност. Дори не по Европейски, а по Балкански стандарти.

Ние ИСКАМЕ от политическата класа, от учените, от елита на страната КОНКРЕТНИ решения за УТРОЯВАНЕ на доходите и постигане поне жизненото равнище на бившите страни от съветския лагер. И това в рамките на следващите 10г.! Това е МОДЕРНИЗАЦИЯ на страната. Не БелеНЕ! Простата сметка показва, че ако вложим за 10 години 4 милиарда евро в инфраструктура за да може да функционира Белене, то в резултат ... ще имаме максимум 40000 работни места на сегашната средна работна заплата, а в последствие ... 1500 души пак на същото отстояние от европейските заплати в аналогични обекти. Ако вложим същите пари в европроекти за модернизация – те ще доведат още ШЕСТ МИЛИАРДА европари. И ще имаме модерни домове, добре изолирани, с качествена дограма и с енергоспестяващи уреди- т.е. ще си повишим качеството на живот и ще занижим ТРИ кратно енергийната си консумация, така, че дори и трикратно да се увеличи цената – пак ще сме на същото дередже ама в много по-конфортни домове! Това ще доведе до модернизация на икономиката. И то масово. На ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ фирми , които постепенно с развитието си ще повишат и конкурентоспособността си и заплатите. И това вече ще касае милиони!

За модернизация на България ! е моята мечта.  Не някакви озлобени и озверени от нищета хора протестиращи срещу Беленe. За модернизация на България е паноптикум, калейдоскоп, празник. За всички. Млади и стари в порив към бъдещето! Виждам я като цялото ни невидимо гражданско общество. Виждам я като ставане, като хепънинг. Като бъдеще! Виждам я  многоцветна и пъстра, весела и сериозна, масова и камерна. Виждам я като серия от кръгли маси, на които експерти дискутират бъдещето на страната, да спорят политици, да спорят критици на изкуството, да спорят с представленията си рок и чалга и класици, да спорят художници, артисти  и ... каквото се сетите. Виждам утвърдените и ъндърграунда. И старите и младите. Виждам я на три или пет или петнадесет места в София, виждам я в големи и малки градове, виждам я в селата. Виждам я не благодарение на мас медиите, а на личните камери и джиесеми. Всичко в реално време и по интернет. Правещо съпричастно и скептиците. Виждам България устремена към бъдещето. И най-важното!!! Виждам хора, оттърсили се от властта! Хора, ние имаме конституционното право на добър живот. Не е наша работа да кажем как точно. Ние трябва да го искаме. Ясно и конкретно. Пука ми кой как се казва. Когато ми иска гласа – ами да каже КОНКРЕТНО какво ще направи за джоба ми когато е във властта! Точка. Когато е конкретен и не е станало... просто ме е излъгал. И ще е аут!  Точка. И така се става модерна страна.

И искането за модерна България не е еднократен акт. Днес модернизацията изисква НЕ на БелеНЕ, утре друго, вдруги ден – трето. И последната неделя на май може да стане наша трибуна и празник. Като 24-ти май.




Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ok3223 - Хора, ние имаме конституционното ...
14.05.2011 10:35
Хора, ние имаме конституционното право на добър живот. Не е наша работа да кажем как точно. Ние трябва да го искаме. Ясно и конкретно. Пука ми кой как се казва. Когато ми иска гласа – ами да каже КОНКРЕТНО какво ще направи за джоба ми когато е във властта! Точка. Когато е конкретен и не е станало... просто ме е излъгал. И ще е аут! Точка. И така се става модерна страна.

И какво?Още ли чакаш някой да дойде да свърши таз работа.Ама като не я свърши,няма да го изберете и е АУТ.Дреме му на п...Докаато е бил на власт си е направил милионите и твоят глас не му е нужен.Идва следващият. От 20 години същото се повтаря.В мъничката БГ милионерите са вече над 500.Номера минава,милионерите се множат,заплатите с инфлацията стават все по-ниски.Чакате поредният менте вълшебник,който да напрови от Бг швейцарияна Балканите.А как щи стане таз работа не те интересува-Затова избрахте пожарникар да ви управлява и върне заплатите ПОНЕ от тошково време.Милите овчици.Ама тогава в Бт нямше 500 милионера и 4-5 милиардера и милионите оставаха у народа.Сега заминават директно за Швейцария и Бахамите.
А КАК И ЗАЩО СТАВА ТАЗ РАБОТА НЕ ТЕ ИНТЕРЕСУВА...
Гласуваш, даваш скъпоценното гласче, СЯДАШ и почваш да чакаш отново. Това се повтаря за 11 път през 22год.на демокрация.
А ЧУДОТО НЕ СТАВА И НЕ СТАВА.
КОЛКО СТОЛЕТИЯ ОЩЕ МИСЛИШ ДА ЧАКАШ? 2,3...5-10.
цитирай
2. boristodorov56 - 1. ok3223
14.05.2011 12:05
Сашка, аз предлагам да скопим потомците на политбюро и ЦК на БКП като първа крака - вместо да мислим и чакаме?

Кво ше каеш?
цитирай
3. zaw12929 - подкрепям Ви така трябва
14.05.2011 12:10
подкрепям Ви така трябва
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: idimitrov
Категория: Политика
Прочетен: 1166737
Постинги: 180
Коментари: 559
Гласове: 492
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930