Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.12.2010 15:46 - Професионализъм и морал.
Автор: idimitrov Категория: Политика   
Прочетен: 1068 Коментари: 0 Гласове:
0



Преди много години, като ученик, през лятото работех като ел.монтьор ІІ-ри разряд една кариера до София. Та там си имах един "началник" - Бай Лазо - ел.техника VІІ-ми разряд. Към 60-тте. Та с него нито за миг не се препотих. Но и никога не сме почивали повече от предвиденият половин час за смяната. Беше скъп на думи, на похвали и на алкохола в работно време /след това яко пийваше/. Та с него се усещах като пчеличка. Това погледни, онова премери, трето потегни. Пълна скука. Никакъв героизъм. За 8,5 половина - 0,5 часа почивка. Точка. В края на смяната, бай Лазо пишеше в цеховия дневник какво според него следва да се направи.

Но като "запушващ" дупки, ме въртяха. Та с другите "началници" видях и какво значи да си почиваш 8,5 часа и какво значи каса бира + бутилка граздова в работно време И ГЕРОИЗЪМ. Там видях "героично" отстраняване на аварии. И то все за неща, дето бай лазо бе писал в цеховия дневник, че следва да се прегледнат, премерят, потегнат, оправят...

А накрая се оказваше, че премиите ми растат, когато съм отстранявал аварии, а когато съм с Бай Лазо и не допускахме аварии - цъ.

Веднъж, пестеливият на думи Бай Лазо си изпусна нервите и рече "Кви майстори бе?!?Майсторлъка не е да отстраниш авария, а да не я допуснеш! Майсторлък е да извикаш инжнера, когато нещо ти е ново или неясно, а не като се обърне каруцата!" Та Бай Лазо получаваше най-малко премии от другите си колеги. Защото не допускаше аварии...

И въпреки това си я караше по своему. За него бе въпрос на чест НЕдопускане на аварии. Независимо как го оценяват. За него това бе майсторлък, а той си уважаваше занаята.

В течение на времето, констатирах, как "бай Лазовци" изчезват, а все повече и повече, отгоре до долу, са "пожарникарите". Дет не им пука за нищо и дори не си дават труд да помислят. Защото им бяха вбили в главите, че на  "началството" това му е работата. А на "началството" - неговото "началство" и т.н.

За Бай Лазо бе въпрос на морал да доказва майсторлъка си, чрез недопускане на аварии. Нищо, че му режеха премиите.

След него ... обратното.

И днес се чудите, как може съдии или лекари или инженери да се отнасят меко казано "лежерно" към професията си.

Въпрос на морал.

Когато професионалният морал се определя от "началниците", а не от собственото отношение към себе си и към професията - логично е. Напълно логично е и проектанти и строители да не мислят напр. за това, че дори среден дъжд прави от витошките дерета ръмжащи и помитащи всичко по пътя си реки-страшилища.

И всички да се оправдават с форс-мажора...



Тагове:   наводнение,   морал,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: idimitrov
Категория: Политика
Прочетен: 1162245
Постинги: 180
Коментари: 559
Гласове: 492
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031