Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2010 14:52 - Чалга и звън на погребални камбани.
Автор: idimitrov Категория: Политика   
Прочетен: 1178 Коментари: 0 Гласове:
1



И колкото повече бие клепалото, толкоз повече усилваме чалгата.

За да престанем да ги чуваме. Защото възвестяват нашето погребение. Погребението на България.

Вчера отново прокънтя тържеството на комунистическият мироглед. И зад Марша на Тържественото откриване на ПУТКА /Пернишки университет по телекомуникации, компютри и архитектура/ отново се чу още по-ясно погребалната камбана.

Защо ли?

Ами питали ли сте се как дедите ни преди 100 години не са се сетили да нацвъкат едно десетина Университета и защо са толкова малко Учените до 9-ти? Тъпи? Неграмотни? Или нещо ги е спирало?

И какво ли ги е спирало друго, ако не дълбокото разбиране, че "Всяка работа си плаче за майстора". И като във всяка друга професия /че и още повече!/ и в образованието си трябват майстори.

Ще припомня една добре забравена случка от научният живот на България от средата на 30-тте години. За доцентско място в СУ се "сбиват" двама кандидати. То не са отзиви и рецензии за научните им разработки от най-видните световни физици по онова време, та чак днес не е за вярване. Първоразрядни. Патриарсите на съвременната физика рецензират работата на двама български кандидат-доценти!

А познайте ДНЕС колко български кандидат-доценти /в БГ Вуз/ биха заинтригували светила в която и да е област, та чак да ги сблъскат в научна полемика?!?

Това е  едната логика за Наука, Образование, за Работа изобщо.

Здрав професионализъм и жестока конкуренция на най-добрите по всички правила на напредналият свят!

Другата логика я виждаме след 9-ти. За има няма 10 години УДЕСЕТОРЯВАМЕ научните институти. Сиреч, произвеждаме учени като панти. Вярно, че качеството на произвежданите панти рязко пада, но е важна бройката и изпълнение повелите на Партията.

От полузавършил гимназист се става професор в рамките на ЧЕТИРИ до ОСЕМ години.

С четвърто отделение - ставаш Директор, а като изкараш и една парт.школа - я областен Секретар на Партията, я Министър...

Това са хората които, чрез учениците си доминират и днес. Това е логиката.

И тази логика е страховита.

Това е логиката на мързеливият и посредствен от чист-до полулумпен.

А той е страшен. Защото е адски пробивен и удобен. Той няма СОБСТВЕНО мнение. Няма морални задръжки. Той прави коалиция с такива като себе си. И единственото в което отива енергията му е, да не допусне по никакъв начин кадърният да "изкласи".

Това е ПУТКА. Поредната манипулация. Просто още един играч на полето на все по-сриващата се посредственост.

Бихте ли ми казали, какъв е стимула на студентите в няколкото все още влачещи се истински ВУЗ-а?

Да работи повече от връстниците си за да получи диплома, даваща му същите права пред държавната администрация, както и завършилия ПУТКА?

И какъв е стимула на един асистент или доцент да си боде очите и да работи денонощно за ЕДНА публикация в реномирано списание, когато с две чупки в кръста и три облизани задника, неговият колега ще прави годишно по 10, в никомунеизвестни списания. И ще го изпревари в кариерата десетократно.

Частният бизнес ли?

Я да видим дали и тук не властва ПУТКА?

Ще Ви помоля да си спомните пр. една фирма /една единствена!/ пр. на някой от ГОЛЕМИТЕ, която да обяснява стотиците им милиони. Виден частен и БОГАТ бизнесмен. Една си спомнете.

Ама няма да успеете, защото няма.

Е, на тия "едри бизнесмени" какви хора са им нужни? Професионалисти или възпитаници на ПУТКА?

Мой бивш студент и настоящ приятел се завърна с ДВЕ дипломи от най-престижни Университети във Франция и Англия. След предложения за работа в Канада, Англия и ЮАР. Разтърси се и попадна в една голяма бг "компания". Отиде на интервю както се следва. Собственика, след подобаващо чакане го приел по...шорти и с кърпа на врата. Почна. Пари, кола, секретарка. Лукс. Ама на първият му самостоятелен Проект Шефа наложил "вижданията" си. Е, напихме се преди да напусне страната. На четвъртата година направи първият си Световен Проект за една от най-големите Корпорации. Вче са ТРИ проектите му...

Частният бизнес...

И той е манипулиран от ПУТКА. Защото или ДОМИНИРАТ неграмотници, или истинските малки и средни предприятия, просто не МОГАТ да плащат конкурентни на ДЪРЖАВАТА заплати.

В разговор със студенти как си представят бъдещето си, бях направо нокаутиран. Сред тези които мислеха да останат в страната, мечтата им беше да станат...държавни служители! Стреснах се. Казах им "Ама почвате с 400лв.?!?" "Отговор, няма да гЪрбя за 1000-1500, като на държавно ще си живея живота и на третата година ще взимам поне два пъти повече реално"...

Камбаната бие...

Хеликоптерните снимки на палатите са всъщност част от надгробните паметници на България.

Защото възпитаниците на ПУТКА не правят разлика между ДОХОД и КАПИТАЛ. Капитала е нещо, което ПРОИЗВЕЖДА Добавена Стойност. А възпитаниците на ПУТКА са възпитани да ТОЧАТ ДДС!

Едното ВОДИ към КАПИТАЛ и богатство. Другото прави ДОХОД. В първият случай страната се развива. Във втория- загива.

Ние загиваме.

Камбаната бие, а ние усилваме чалгата.

Защото, май само тя ни остава???.......



Тагове:   чалга,   камбани,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: idimitrov
Категория: Политика
Прочетен: 1166836
Постинги: 180
Коментари: 559
Гласове: 492
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930